over
Welkom bij Kindercentrum Schateiland
Sinds 2006 biedt Kindercentrum Schateiland een scala aan opvangmogelijkheden vanuit de hoofdlocatie in Wageningen Noord-West. Aanvankelijk met vijf groepen. Inmiddels is er uitgebreid naar twee babygroepen, twee peutergroepen en vijf BSO-groepen op de hoofdlocatie. Daarnaast is er een kleinschalige locatie bijgekomen: Het Groene Wiel. Hier zijn twee BSO-groepen en biedt Schateiland opvang van 4 tot 12 jaar.
doelstelling
Ruimte om te ontdekken
Kindercentrum Schateiland wil kinderen een leefomgeving bieden waar zij zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn en de ruimte krijgen zichzelf te ontdekken. Het bieden van een leefomgeving waar ouders / verzorgers en groepsleiding samenwerken om een bijdrage te leveren aan een zo optimaal mogelijke ontwikkeling en ontplooiing van het kind in groepsverband, gedurende de tijd dat ouders / verzorgers in verband met werk of studie afwezig zijn.
visie
Jezelf kunnen zijn
Elk kind heeft het recht om zichzelf te zijn, gerespecteerd en gewaardeerd te worden en de ruimte te krijgen zich te ontwikkelen in zijn eigen tempo, op zijn eigen wijze tot een zelfstandig mens. Elk kind is uniek en moet de kans krijgen de eigen mogelijkheden en onmogelijkheden te ontdekken, ervaringen op kunnen doen, en fouten te maken zonder dat de volwassene voortdurend ingrijpt en voor hem beslist. Als opvoeder moet je kunnen onderkennen wat een kind al zelf kan, respect tonen voor wat het nog niet weet en respect hebben voor zijn leergierigheid.
beleid
Ons pedagogisch kader in vogelvlucht
Om inzicht te geven in onze werkwijze is een pedagogisch kader opgesteld. Dit kader geeft niet alleen zicht op het pedagogisch handelen van de pedagogisch medewerk(st)ers in de dagelijkse omgang met de kinderen. Het geeft ook inzicht in hoe het pedagogisch beleid invloed heeft op het personeelsbeleid, het scholingsbeleid, het ouderbeleid en op het financieel beleid.
Ruimte
Kinderen hebben ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk. Een plek waar ze zich thuis voelen en waar ze dingen kunnen doen die ze leuk vinden. Daarom is het van belang dat de groepsleidsters het kind ruimte bieden om zelf te ontdekken, niet te snel in te grijpen of te verbieden. Vertrouwen hebben in kinderen is een belangrijke voorwaarde om ze te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling. Vertrouwen hebben betekend ook geen overspannen verwachtingen koesteren. Het kind de tijd gunnen zelf iets uit te zoeken of op te lossen.
De groepsruimten zijn ruim van opzet (5 m²). Dit is om kinderen ook letterlijk de ruimte te bieden zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.
Zelfstandigheid
Met het bevorderen van de zelfstandigheid van een kind wordt al begonnen bij de babygroep. Wanneer een kind belangstelling heeft voor zijn omgeving, wordt die omgeving hem aangeboden, De leidsters doen zelf steeds een stapje terug. Tijdens de vaste verzorgmomenten worden alle handelingen waar het kind om vraagt om zich veilig en geliefd te weten benut om hem te laten voelen hoe belangrijk hij voor ons is.
Het wordt hem mogelijk gemaakt om zichzelf in zijn bewegingen te leren kennen en in zijn eigen tijd op onderzoek uit te gaan. Hij krijgt speelruimte en het vertrouwen dat het invullen van zijn “vrije tijd” een zeer belangrijk aspect van zijn leven is. Er wordt geen haast gemaakt. Het kind krijgt de ruimte en de tijd. Het kind krijgt de veiligheid, maar ook de uitdaging van geschikt bewegings- en spel materiaal.
Respect
Een belangrijk aspect van het werken in ons kindercentrum is zorgen dat iedereen zich er, ondanks al die verschillen, “thuis” kan voelen. Het gaat hierbij om twee zaken: respect voor ieder in zijn of haar eigenheid en het respectvol omgaan met verschillen tussen mensen.
Veilige hechting
De leidster in ons kinderdagverblijf zal de haar toevertrouwde kinderen pedagogische kwaliteit bieden. Als alternatieve opvoeder is ze immers een onderdeel van de opvoedingsverbreding. Ze zal dan ook proberen een veilige gehechtheidrelatie met de haar toevertrouwde kinderen te ontwikkelen.
Voor het aangaan van een veilige gehechtheidrelatie is stabiliteit en continuïteit van de groepsleiding noodzakelijk.
De verschillende situaties moeten voorspelbaar blijven door een zekere regelmaat.
Duidelijkheid
Kinderen blijven kinderen, ze moeten nog zoveel ontdekken: de grenzen van hun eigen kunnen en de grenzen wat acceptabel is en wat niet. Kinderen vragen daarbij om duidelijkheid. Niet alleen om duidelijke grenzen en regels, maar ook en evenzeer om duidelijke bewijzen van onze genegenheid, onze betrokkenheid.
Rituelen
Rituelen zijn steeds terugkerende momenten in het samenleven. Zij zijn belangrijk omdat zij veiligheid en houvast geven. Het bereiden van de maaltijden, het samen eten, het afruimen, de kring en de verschoonmomenten en het slapen gaan zijn dagelijks terugkerende rituelen bij ons kindercentrum.
Weerbaarheid
Het kind moet ervaringen kunnen opdoen. Het kind moet de gelegenheid krijgen gevaren tegen te komen en fouten te maken zonder dat de volwassene ingrijpt en voor hem beslist. Hierdoor kan een kind weerbaar worden.
Inrichting en meubilair
De kinderen hebben een plek nodig waar ze zich thuis voelen en waar ze dingen kunnen doen die ze leuk vinden. De groepsruimten worden daarom zo ingericht dat het prettig is om er te zijn. De kinderen kunnen er tot rust komen of juist druk zijn. Er zijn voldoende en gevarieerde spel en speel mogelijkheden die uitdagen tot samendoen en te ontdekken. Er is een goed evenwicht tussen veiligheid en risico aangebracht.
Stimuleren
Stimuleren is bij Kindercentrum Schateiland meer dan alleen het ter beschikking stellen van materiaal. Het betekent ook precies kijken waar een kind behoefte aan heeft, wat het kan, of juist nog niet.
Bij Kindercentrum Schateiland wordt vrijblijvend een diversiteit aan activiteiten en workshops aangeboden. Wij willen de kinderen inspireren en laten ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Te denken valt aan kunst, muziek, sport, techniek, dans, kleien, bloemschikken, sierraden maken enz..
Kinderen gaan pas aan de activiteiten deelnemen als ze daar in hun ontwikkeling aan toe zijn. Voor baby´s zijn er eigen activiteiten zoals zingen, lezen en spelletjes en als ze goed kunnen zitten lekker kliederen met verf.
De kinderen worden gestimuleerd tot activiteiten, nooit gedwongen. De ervaring en het plezier in de activiteiten telt, niet het resultaat. Werkstukken worden niet vervolmaakt door groepsleidsters.
Vrij spel
Vrij spel biedt kinderen de mogelijkheid een beetje onafhankelijk te zijn van de volwassenen. Spel kan een ‘uitlaatklep‘ worden voor gevoelens die het kind bij anderen niet kwijt kan. Spel is als het ware de psychologische ruimte waarin het kind leeft. Met behulp van spel en speelmateriaal worden de verschillende ontwikkelingsgebieden aangesproken en gestimuleerd.
observatie
Om erachter te komen wat kinderen bezighoudt en ze te kunnen begrijpen, worden de kinderen geobserveerd. Dat betekent kijken en luisteren wat ze doen, wat ze leuk vinden. Wat zijn hun interesses?
Het goed bijhouden van de observaties, over een wat langere tijd, kan helpen om een beter beeld van het kind te krijgen.
Socialisatie
Bij Kindercentrum Schateiland wordt veel aandacht besteed aan het identificatie en socialisatie proces van zowel de groepsleiding als de kinderen.
inspraak
Oudercommissie
Er kan heel veel bij Kindercentrum Schateiland. Om de kwaliteit te waarborgen is inspraak dan ook van groot belang voor ons. Uw stem mag gehoord worden. Dus zorgen wij dat er naar u geluisterd wordt.
U bent van harte welkom als lid van de oudercommissie. Dit is een vertegenwoordiging van ouders die meedenkt, meepraat, adviseert en meebeslist over alles wat uw kind op het kindercentrum te goede komt. De oudercommissie biedt morele steun en helpt – in voorkomende situaties – ook bij de organisatie van activiteiten die de groepsleiding alleen moeilijk kan realiseren. De oudercommissie wordt betrokken bij de evaluatie van de pedagogische werkwijzer en aanpassing waar nodig.
Het streven is dat van elke groep een ouder vertegenwoordigd is in de centrale oudercommissie.
De BSO locatie het Groene Wiel heeft een eigen oudercommissie. Deze commissie vergadert zelf en heeft daarnaast ook zitting in de centrale oudercommissie. Mede omdat er in de centrale oudercommissie veel locatie overstijgende zaken besproken worden waarbij het prettig is om met elkaar te discussiëren over zaken die advies of instemming vragen. Indien er groeps of locatie specifieke zaken spelen kan de centrale oudercommissie gebruik maken van alternatieve ouderraadpleging doormiddel van het organiseren van een ouderavond of een enquête.
Wij luisteren graag naar de inbreng en de wensen van ouders; wij zijn blij met elke positieve bijdrage. Ook wij zijn immers nooit te oud om te leren.
geschillencommissie
Klachtenregelement Kindercentrum Schateiland
Hoewel wij ons best doen om alles goed te doen, weten wij dat wij ook fouten kunnen maken. Daar kunt u natuurlijk een klacht over indienen. Als ouders klachten hebben, dan kunnen zij die bespreken met een medewerk(st)er of met de leidinggevende. Komen ze er niet uit, dan kunnen de ouders een schriftelijke klacht indienen bij de directie volgens de interne klachten procedure.
Als we er onderling niet uitkomen dan kan het geschil voorgelegd worden aan de Geschillencommissie Kinderopvang en peuterspeelzalen.
Bij het klachtenloket Kinderopvang dat is verbonden aan de geschillen Commissie Kinderopvang en peuterspeelzalen wordt eerst geprobeerd om de klacht op te lossen door het geven van informatie, advies, bemiddeling of mediation.
Ouders kunnen een geschil indienen bij de geschillencommissie als:
- Kindercentrum schateiland niet binnen 6 weken heeft gereageerd op de schriftelijke klacht.
- De ouders en de kindercentrum Schateiland het niet binnen 6 weken eens zijn geworden over de afhandeling van de klacht.
In uitzondering op het bovenstaande mogen ouders meteen een geschil indienen bij de geschillen commissie kinderopvang en peuterspeelzalen als in redelijkheid niet van ouders kan worden verlangd dat zij onder de gegeven omstandigheden een klacht indienen bij de kindercentrum Schateiland. Bijvoorbeeld in het geval van intimidatie of wanneer de ouders bang zijn dat het voorleggen van de klacht vervelende repercussies kan hebben.
Oudercommissies kunnen per 1 januari 2016 een geschil over de toepassing van het adviesrecht direct voorleggen aan de geschillen commissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

Privacy
Privacyregelement
Kindercentrum Schateiland gaat zorgvuldig om met privacy gegevens van haar klanten. Hierbij wordt voldaan aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en gelden de bepalingen die te downloaden zijn in het privacyregelement.


Registratie
Landelijk register kinderopvang
Kindercentrum Schateiland staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Kinderopvang voorzieningen worden pas in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen opgenomen na een inspectie door de GGD en een positieve beschikking van de gemeente.
Kinderdagverblijf
Registratienummer Landelijk Register 190874077
Buitenschoolse opvang
Registratienummer Landelijk Register 231414432
Locatie Het Groene Wiel
Rondleiding
Kom langs voor een kennismaking
Wij verwelkomen u graag op onze opvanglocaties voor een kennismakingsgesprek. Één van onze medewerkers geeft u een uitgebreide rondleiding en neemt de tijd om al uw vragen te beantwoorden.


Receptie
0317 420 777
Hoofdlocatie
Dudoklaan 10 — Wageningen
Email adres
Privacy Regelement | KvK 09154936 | IBAN NL24 INGB 0007 4141 71